Ugrás a fő tartalomra

Kiemelt

Nyomtatható Órarendek

Készülődjünk a suliba is derűsen! Készítettem Nektek néhány nyomtatható órarendet, lányosat, fiúsat is, töltsétek le, nyomtassátok ki, és használjátok szabadon! Teljenek jól a mindennapok, csempésszünk még egy kis plusz derűt a suliba való készülődésbe! Innen tudod letölteni: nyomtatható órarendek 2023

Fonóka 1.

Továbbképzésen jártam :D , vagy előképzésen, nem is tudom ..

Igazából új hobbit találtam, új tudást, melyet magamévá tehetek, s mely szorosan kapcsolódik mostani ténykedésemhez.
Régi álmomat váltottam valóra, amikor elmentem Adrienn fonókurzusára, Csillaghegyre!
 
Rengeteg fonalat használok munkám során, most megismerni, hogy is készül, hogy lesz az alapanyagból - bármilyen rostból gyakorlatilag, ami fellelhető - használatra kész fonal, melyből aztán újabb csoda folytán pulóver, sapka, dísztárgy, ékszer, táska - bármi (szó szerint bármi!), ajj, ez mekkora élmény!!
Aki szereti a kézművességet, vonzódik a hagyományos szakmákhoz, értékekhez, őrzött népi tudásokhoz, vagy akár a művészetekhez, vagy bármilyen módon a kreatív életfelfogáshoz (azaz mindannyian :) ), az érti, érzi, hogy mire gondolok.

Itt a tanfolyamon most leginkább persze gyapjúval, birkagyapjúval foglalkozunk, ténykedünk, ehhez a legkönnyebb hozzájutni itt nálunk. Nekem külön szerencsém van, a barátnőm birkákat és kecskéket tenyészt, szóval teljesen az alapból juthatok alapanyaghoz! Akár választhatok birkáról is gyapjat :D (némi túlzással persze).

Iszkiri a legelőre


Amilyen látványos a birkáról lenyírt koszos, mindenféle szennyeződéssel teli gyapjú átváltozása fonallá, éppoly egyszerű a kivitelezés - bár rendkívül munkaigényes. Amit bőven feledtet az egész művelet szépsége! :)

a még tisztítatlan gyapjú


Első lépésként a gyapjú sokszori, forró vízben való átmosását végezzük el. Így lesz a szutykos birkabundából fehér, szépséges gyapjunk. Ezt megszárítjuk.

Ezt a tiszta gyapjat fel kell lazítanunk, szét kell szedegetni az összeállt tincseket - ez a farkasolás, mely munka megkönnyítéséhez egy remek szerkezet is rendelkezésünkre áll - a farkasológép.. avagy a tíz ujjunk, mellyel, épp mint a farkas a zsákmányát, úgy tépjük , szaggatjuk a még nagyon összeállt gyapjat.

A fellazított tincseket azután a fonáshoz meg kell kártolni. Ez az a folyamat, amikor a szálakat szépen elválasztjuk egymástól, és egy irányba rendezzük, ebben segítségünkre van a kártológép.

Farkasoló, a kép alján a kártoló


Ekkor már gyakorlatilag rá sem lehet ismerni a mosatlan gyapjúra, amivel elkezdtünk dolgozni. Pár egyszerű művelet, és máris, tiszta, fehér, puha anyagot kapunk, amiből már kezdhetjük is a fonást!!

Ezt már én készítettem! :) A fent látott mosatlan gyapjúból. Ugye, hogy mesés?!



Erről is írok majd jövő héten, addig is nézegessétek a képeket, olvassátok a facebook-oldalam!

 
Ha Ti is kipróbálnátok a gyapjú átlényegítését, akár gyerekekkel, ajánlom a november 7.-i Gyapjúnapot, ahol ugyanígy fonást, illetve nemezelést, babavarrást, szövést, stb tanulhattok meg. Nézzétek meg a részletes programot itt !
 
Nagyon izgi és szép nap lesz! Gyertek!
 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések